Upplev Roslagen

  Valborgsfirande i Roslagen

  Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

  Våren står för dörren och snart är det dags att kasta ut vintern!

  Runt om i Roslagen firas tänds majbrasorna och vi hälsar våren välkommen. Just nu fylls Upplev Roslagen med Valborgsmässofiranden nära dig så håll sidan under uppsikt.

  Här hittar du Roslagens Valborgsfiranden ->

  Varför firar vi Valborg egentligen?

  Enligt Nordiska museet är Valborg en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

  Carl von Linné gjorde följande notering i sin anteckningsbok år 1749 på sin resa i Västmanland:

  ”ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållne i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser.”

  Även om vi idag får hålla oss en smula skeptiska mot att valborg firats sedan ”Hedenhös”, så visar exemplet att valborg i Sverige ägnats åt att genom eldar skydda boskap och djur från rovdjur och magiska krafter.

  Valborgsfirandet har i Sverige en historia från medeltiden, redan då förknippad med ungdomar och deras festande. I de gammaldanska områdena – Skåne, Halland och Blekinge – gick pojkar och flickor runt i byarna och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkans klockor till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar ha varit upprinnelsen till eldarna.

  Idag är valborgsmässan den första vårfesten i vårt land. Den fick ett uppsving i städerna under efterkrigstiden, när arbetar- och folkrörelseorganisationer arrangerade valborgseldarna i olika bostadsområden. Idag är det mer regel än undantag att dessa organisationer, villaföreningar eller andra organisationer arrangerar valborgseldar och fester.

  Källa: Nordiska Museet, läs mer här https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/valborgsmassoafton