Skebobruks Museum

  Ett av Upplands äldsta järnbruk

  En hytta för järntillverkning omtalas redan 1444. Detta är det äldsta säkra belägget på medeltida bruksrörelse i Uppland. 1622 anlades en stångjärnshammare. På 1680-talet kom vallonerna till Skebo med sin tillverkningsteknik och därmed blev bruket ett vallonbruk. 1686 flyttades masugnen till Edsbro, medan smidet stannade kvar i Skebo. Ett ståltrådsdrageri anlades 1765, ett valsverk 1815. Skebo var under 1800-talet Roslagens största arbetsplats med flera hundra anställda. Bruket gick i konkurs 1924. Från bruksrörelsens tid återstår bl.a. bruksgatan med flerfamiljshus, herrgården från 1770, magasin, orangeri och ytterligare många byggnader.

  Skebobruks Museum beskriver denna spännande och betydelsefulla historia i sin basutställning. I det årliga temautställningen ges dessutom fördjupningar i speciella ämnen med anknytning till Skebobruk och dess historia.

  Dela

  Skebobruks Museum berättar om ett samhälle som få känner till. Med sitt S som garanterade Sveriges, för att inte säga världens första varumärken som garanterade stångjärnets stångjärnets kvalitet.

  kontakt@skebobruksmuseum.se

  http://www.skebobruksmuseum.se/

  Herrgårdsvägen, 763 93 Skebobruk, Sverige

  Hitta hit

  Vi rekommenderar!

  Skebopuben

  Skebopuben

  Skebopuben - Roslagens skönaste plejs! ...

  Häverödals Hotell

  Häverödals Hotell

  Välkommen till Häverödals Hotell ...

  Hallstavik Golfklubb

  Hallstavik Golfklubb

  Hallstaviks vackra och omväxlande bana ligger lättillgängligt på vägen till och ifrån Åland, Öregrund och Norrtälje. ...